Interview Marco

“Langs de zijlijn roepen dat het anders moet. Daar geloof ik helemaal niet in.”

Marco Bijkerk werkt al voor een langere periode en in diverse rollen bij en voor Remeha. Op dit moment is hij Manager Innovative Technologies, waarbij hij zich bezighoudt met de combinatie van nieuwe technologie en de energietransitie.

Marco Bijkerk

“Wat ik zo leuk vind aan mijn functie is dat het maatschappelijke relevantie heeft.”

Marco Bijkerk

Kun je wat meer vertellen over je functie?

De rol die ik bij Remeha vervul, doe ik in feite om Remeha een prominente plek te geven in de energietransitie. Ik kijk naar wat er met de politiek en energiemarkt gebeurt nu de klimaatdiscussie een grote rol speelt. Daarbij kijk ik vooral naar wat het verstandigste is om te doen als bedrijf. Dat is mijn puzzel.

Hoe staat Remeha hierin?

Je merkt nu dat er een enorme maatschappelijke onrust heerst over wat er precies moet gebeuren en hoe dit dan gedaan moet worden. In de afgelopen jaren is de focus gelegd op het elektrisch maken van veel producten. Voor Remeha is het juist de doelstelling om van CO2 af te komen. Wij willen niet klakkeloos achter iedereen aanlopen. Het beeld dat wij hebben van de energietransitie is namelijk veel genuanceerder dan die van de overheid.

Hoe denk je zelf over de energietransitie?

Ik vind het een ongelooflijk boeiend onderwerp. Het gaat namelijk niet alleen maar over energie, het heeft met heel veel thema’s te maken. We hebben een paar heel grote en belangrijke onderwerpen in de wereld, zoals armoede en hongersnood. Dan hebben we ook nog de energietransitie. Alleen het energieverbruik loopt dwars door al deze onderwerpen heen. Als we het vraagstuk van energieverbruik kunnen oplossen en we hebben schone bronnen van energie, dan kunnen we bijvoorbeeld ook het waterprobleem oplossen. En als we het waterprobleem kunnen oplossen, dan kunnen we weer iets aan het voedselprobleem doen. Energie is zo ongelooflijk belangrijk. Het is heel faciliterend en heeft een enorme relevantie. Als je daar iets aan kunt bijdragen dan vind ik dat ontzettend mooi.

Wat vind je zo leuk aan je functie?

Wat ik zo leuk vind is dat het maatschappelijke relevantie heeft. Het gaat echt ergens over en dat vind ik heel belangrijk. Ik wil graag iets doen met en voor het klimaat en ik geloof dat dit alleen lukt met een gezonde, commerciële basis. Een heel goede plek om dit te kunnen uitoefenen is bij een fabrikant die hier volop mee bezig is, zoals Remeha. Het klimaatprobleem en de energietransitie zijn enorm belangrijke onderwerpen voor de toekomst. Een van de belangrijkste onderwerpen hierbij is ons fossiele energieverbruik. Een goede manier om hier zelf iets aan te doen, is natuurlijk om bij een partij te gaan werken die hier volop mee bezig is. Langs de zijlijn roepen dat het anders moet, daar geloof ik helemaal niet in.

En hoe zorg je er nou voor dat jij jezelf continu blijft uitdagen in je functie?

Je moet jezelf blijven ontwikkelen, anders verlies je al heel snel de aansluiting met het onderwerp. Daarnaast ben ik ook niet zo snel tevreden. Dat betekent dat ik continu blijf doorzoeken en steeds verder ga. Ik vind het heel leuk om mij met onontdekte gebieden bezig te houden. Dat past bij mijn karakter. Als je steeds de dingen doet die iedereen al doet, dan verandert er niets.

Wat je nu ziet gebeuren, is dat er een enorme belangstelling voor waterstof aan het ontstaan is. Hier zijn we bij Remeha heel lang mee bezig geweest en hier hebben we dan ook op aangestuurd. Dit hebben we onder andere gedaan door aan te geven dat je als gebruiker niet zomaar van het gas af hoeft. Er bestaan namelijk ook andere gassen die volledig duurzaam zijn. Dit wordt nu opgepikt en dat is gaaf om te zien. De gedachte slaat aan, de tijd is rijp. Het is dus echt van belang dat een bedrijf als Remeha een eigen mening en stem heeft en niet zomaar met de massa meeloopt.