Interview Ferry

“Het start met een idee dat wij op papier zetten en het eindigt in een daadwerkelijk product”

Ferry Overweeg neemt ons mee in zijn functie als Product Manager Controls bij Remeha. Een functie die hij al een aantal jaar met veel plezier uitoefent.

Ferry Overweg

“Het start met een idee dat wij op papier zetten en het eindigt in een daadwerkelijk product. Dat vind ik gaaf, het is tastbaar.”

Ferry Overweg

Zou je ons mee kunnen nemen in jouw functie bij Remeha?

In mijn functie als Productmanager Controls ben ik van A tot Z verantwoordelijk voor de productgroep Controls en de ontwikkeling daarvan. Dit begint met een vraag uit de markt. Hier doen we onderzoek naar. Zo vragen we ons bijvoorbeeld af hoeveel vraag er is naar een bepaald product en hoe groot de markt is. De uitkomsten van dit onderzoek worden verwoord in een projectplan en een business case. In het plan staat wat de kenmerken zijn van het product, voor wie het product is bedoeld en wat de kenmerken en voordelen zijn voor de klanten. Daarna volgt een productpresentatie waarin we het totaal presenteren. Als het project is goedgekeurd wordt er een projectteam samengesteld onder leiding van de afdeling R&D. Dit multidisciplinaire projectteam bestaat uit collega’s van verschillende afdelingen, met ieder zijn eigen expertise. Als productmanager nemen we de rol van de klant waar in het project. We kijken dan met name naar aspecten als functionaliteit, planning, prijs en of deze in lijn zijn met wat we vooraf beoogd hadden.

In mijn functie werk ik veel op strategisch niveau. We kijken vaak een paar jaar vooruit. Hierbij kijk ik naar de huidige producten die we aanbieden, het uitfaseringstraject en naar nieuwe ontwikkelingen voor de korte en voor de lange termijn. De uitkomsten hiervan verwerken we in een roadmap. In het hele proces staat de klant centraal. Door veel met de klant te communiceren gedurende de levensduur van het product weten we wat er speelt en kunnen we tijdig schakelen. We nodigen de klant dan ook vaak uit voor verschillende sessies bij Remeha, waarin we onze ideeën presenteren. De feedback die hieruit voort komt nemen we direct mee als dat mogelijk is, of we nemen het mee in een latere fase. Door de klant uit te nodigen voor dit soort sessies stellen we ons als bedrijf en als team open op. Het team Productmanagement bestaat uit meerdere productmanagers, met ieder zijn eigen productgroep en expertise. We hanteren een integrale aanpak, om ervoor te zorgen dat onze producten goed op elkaar aansluiten en we de klant een oplossing kunnen aanbieden in plaats van een product.

Wat maakt jouw functie zo leuk en uitdagend?

Ik vind de variatie in mijn functie heel erg leuk. Zo heb ik aan het begin van mijn werkdag nog geen idee hoe de dag gaat verlopen. Als Productmanager heb ik een heel vrije functie. Ik houd me bezig met diverse werkzaamheden, wat mijn functie veelzijdig maakt. Zo ben ik enerzijds bezig met techniek en anderzijds met commercie. Wij zijn de verbindende schakel tussen verschillende afdelingen binnen Remeha en tussen de leveranciers. Dat maakt mijn functie ook erg leuk en afwisselend.

Als Productmanager heb je te maken met een fysiek product. Het start met een idee dat je op papier zet en het eindigt met een daadwerkelijk product. Dat vind ik gaaf, het is tastbaar! Op dit moment hebben we te maken met de energietransitie, maar ook met een digitale revolutie. Dit brengt behoorlijk wat interessante uitdagingen met zich mee. Zo kennen we allemaal wel de thermostaat die op afstand te bedienen is, maar wij gaan verder. We zijn ook bezig om de cv-ketel, warmtepomp en andere warmteopwekkers ‘connected’ te krijgen. Door de data uit die toestellen binnen te halen en te analyseren leren we ontzettend veel van het toestel en de installatie waar hij in staat. Vervolgens gaan we hier diensten op aanbieden voor de installateur en de eindgebruiker. Hierbij moet je denken aan inzicht in het presteren van het toestel waardoor een installateur zijn werkzaamheden efficiënter kan uitvoeren, maar ook inzicht in energieverbruik voor bijvoorbeeld de eindgebruiker.